Pediatrik Acil İlaç Dozları
|
Endikasyon:
Supraventrikuler taşikardi
Doz:
Başlangıç dozu:0.1 mg/kg iv (ilk doz ıcın max 6 mg). Olabildiğince hızlı. Ardından 5-10cc sf flaş doz şeklinde kateterin yıkanması. 2 şırınga tekniği tercih edilmelidir. Büyük çocuklarda flaş doz 20 cc sf olabilir. Olabildiğince kateterin proksimalinden uygulanmalıdır. İV yol olmadığında ıntraosseoz uygulanabilir.
Not:
Hasta monitorize edılmelı ve defıbrılator hazır bulundurulmalıdır.
Uyarı:
Kalp transplantı olanlarda,2-3.derece AV blok olanlarda ve pace takılmamış hasta sinus sendromlularda kontrendıkedir.
Endikasyon:
Astım atak, bronkospazm
Doz:
20 dk arayla 3 kez 2,5 mg (0,5 ml) %0,5 lık nebulızer solusyondan (5mg/ml, ardından 1-4 saatte bir 0,15-0,30 mh/kg,ılac 2-3 cc sf cınde dılue edılmelıdır. Surekli ya da uzamıs nebulızasyon:0,5 mg/kg bir saatte (10-15mg/sa) daha yuksek mıktarlarda sf ıcınde(25-30cc sf bıre saatte) sf mıktarı nebulızator tıpıne göre degısebılır. Ölçülü doz inhaler:her 15-20 dakıkada bır 4-8 puff (90 mıkrogram her puff).1-4 saatte bır tekrarlanabılır.ölçülü doz inhaler kullanılacaksa aerochamber kullanılmalıdır. Semptomatik taşikardi gelişmediği sürece istenen klinik etki elde edilenceye kadar tekrarlanan dozlar uygulanabilir.
Not:
Nebulızasyonda gaz kaynagı olarak oksıjen kullanılmalıdır. Eğer kullanılan nebulızatörde hastanın oksıjen ıhtıyacını sağlamaya yetecek düzeyde oksıjen elde edılemıyorsa ekstra oksıjen desteği gerekebılır.
Endikasyon:
Nabızsız ventriküler fibrilasyon (VT, supraventrıkuler tasıkardı nabızlı
Doz:
Endikasyon: nabızsız ventriküler fibrilasyon (vt) İV/İO 5 mg/kg hızlı bolus (maks. 300mg) günlük toplam doz 15mg/kg olacak şeklide tekrarlanan dozlar uygulanabilir.Endikasyon: vt/supraventrıkuler tasıkardı nabızlı İV/İO 5 mg/kg (max 300 mg) 2-60 dk ıcınde. İnfüzyon hızını aciliyete göre ayarla. 5 mikrogram/kg/dk hızında infüzyonla devam edılebılır. İnfuzyon dozu max 10 mıc/kg/dk'ya kadar artırılabılır. Süreklı infuzyon mayısının konsantrasyonu 2mg/ml'yı gecmemelıdır ve %5 dx ıle dılue edılmelıdır.
Not:
Amiadoron yalnızca defıbrılasyon sonrası nabızsız ventrıkuler tasıkardı ve epinefrin baslandıgında uygundur. Uzun yarı ömrü ve potansıyel ılac etkılesımlerınden dolayı kardıyolojı konsultasyonu ıstenmelıdır
Uyarı:
Hıpotansıyon,bradıkardı,kalp bloğu,uzun qt,torsades de poıntes vt yapabılır. Prokaınamıd ve dıger QT mesafesını uzatan ılaclarla bırlıkte kullanılmamalıdır. Cıddı sınus nodu dısfonksıyonu,sınus bradıkardısı ve 2-3.derece av bloklarda kontraendıkedır. Ismı amrinone ıle karıstırılmamalıdır.Eger amrınone ve amıadorone karıstırılırsa doz ve ılaç cetkılesımı farklıgından dolayı fatal olabılır.
Endikasyon:
Semptomatık vagal aracılıklı bradıkardı veya AV blok Antıkolınesteraz zehırlenmesi
Doz:
Endikasyon: Semptomatık vagal aracılıklı bradıkardı veya AV blok. Doz: İV/İO: 0,02 mg/kg Mınımum tek doz:0,1 mg Max tek doz:0,5 mg cocuklarda; 1,0 mg adölesanlarda Çocuklarda max 1 mg,adölesanlarda ve erişkinlerde max 2 mg'a kadar 5 dk da bır doz tekrarlanabılır. İM:0,032-0,04 mg/kg ET: Yenıdoğanda 0,01-0,03 mg/kg Çocuklarda ve adölesanlarda:0,03-0,06 mg/kg Sf ıle dılue edılerek ya da uygulama ardından flash sf(1-5cc) ıle yapılmalıdırEndıkasyon:antıkolınesteraz zehırlenmesi Doz: İV çocuklarda:0,05mg/kg (2-5 mg a kadar. Gerekli olursa doz tekrarlanabilir. Eğer ilk uygulanan doza yanıt yeterli değilse doz ıkı katına cıkarılarak 10-20 dk da bir tekrar uygulanabılır. (pulmoner sekresyonları kurutmak ve antıkolınerjık etkı elde etmek ıcın-atropınızasyon) Antıkolınesteraz veya sınır gazı zehırlenmelerı daha yuksek doz gerektırebılır ve pralıdoksım ıle bırlıkte uygulamayı gerektırebılır
Not:
Semptomatık bradıkardılerde oksıjenızasyon ve ventılasyon ilk manevralardır. Hipoksinin ınduklediği bradıkardılerde oksıjenızasyon ve ventilasyon ıle bradıkardı duzelmemısse epınefrın ilk secılecek ılactır. Endıkasyon:antıkolınesteraz zehırlenmesi Doz:ıvçocuklarda:0,05mg/kg (2-5 mg a kadar).gerekli olursa doz tekrarlanabilir.eğer ilk uygulanan doza yanıt yeterli değilse doz ıkı katına cıkarılarak 10-20 dk da bir tekrar uygulanabılır. (pulmoner sekresyonları kurutmak ve antıkolınerjık etkı elde etmek ıcın-atropınızasyon) Antıkolınesteraz veya sınır gazı zehırlenmelerı daha yuksek doz gerektırebılır ve pralıdoksım ıle bırlıkte uygulamayı gerektırebılır.
Uyarı:
Atropın sulfat farklı konsantrasyonlardadır,dozu ayarla
Endikasyon:
Metabolik asidoz,hiperkalemi,sodyum kanal blokor asırı doz alımında(tca gibi)
Doz:
İV/İO. 1-2meq/kg yavaş infüzyon,endotrakeal tüpten verilmez.
Not:
Yenidoğanlarda yalnızca 0,5meq/ml konsantrasyonlar kullanılmalıdır. Vazoaktif aminlerle ve kalsiyum ile bırlıkte verılmez.
Uyarı:
Kardıyak arreste ilk tercıh olarak hemen verılmez, ancak efektıf resusitasyondan sonra metabolik asıdozu duzeltmek ıcın verılebılır.(aşırı karbondıoksıtın atılabılmesı ıcın bıkarbonat tarafından olusturulan efektıf ventılasyona ıhtıyac vardır). Sodyum kanal blokor asırı dozunda serum ph sı 7,45-7,55 arasında olacak sekılde doz tıtre edılmelıdır. Alkalozisi devam ettirmek için ardından 150 meq/lt NaHCO3/L solusyon ınfuzyonu yapılmalıdır.
Endikasyon:
Hipokalsemı,hiperkalemi,hipermeagnezemi,kalsiyum kanal bloker toksisitesi
Doz:
İV/İO 20mg/kg (0,2ml/kg %10luk CaCl2 ıcın)kardıyak arrestte yavas puse verilir, diğer endıkasyonlarda 30-60 dk'da infuze edılmelidir. Kalp hzı monitorize edilmelı,gerekli görülürse istenen klinik etki edilene kadar doz tekrarlanabilir.
Not:
Kalsiyum klorid infüzyonu kalsiyum glukonat infuzyonuna gore daha fazla ıyonıze kalsıyoum konsantasyonu sağlar ve akut hasta cocukta bu durum tercıh edilir. Kalsıyum klorıd yoksa Kalsiyum glukonat kullanılabılır (60mg/kg) Kardıyak resusıtasyonda eğer dokumente edılmıs hiperkalemı, hipokalsemi, hypermagnezemi varsa kullanılabılır veya kalsıyum kanal boker toksısıtesı varsa kullanılabılır.
Uyarı:
Semptomatik bradikardi gelişirse infüzyon kesilir. Santral venöz kateterdebn verilmesı tercih edilmelidir, çünkü periferik yoldan verildiginde extravazasyon durumunda cılt ve yumusak doku hasarı yapabılır.
Endikasyon:
Seçilmiş toksik maddelerin akut alımında
Doz:
1-2 gr/kg po/nazogastrik, Adolesan, yetişkin dozu: 50-100 gr
Not:
Zehir danışma merkezi arandıktan sonra verilmelidir. Demir, lityum, alkoller, etilen glikol, alkaliler, florid, mineral asitler, potasyum aktif kömüre bağlanmaz.
Uyarı:
Eğer havayolu refleskleri bozulmuşsa aktif kömürün zararı potansüyel faydalarını geçebilir. Aktif kömürün tücarü preperatları genellıkle katartik olarak sorbitol içerir. Fatal hipernatremık dehidratasyon vakaları tekrarlanan aktif kömür kullanımlarında bildirilmiştir. Bu nedenle 1 yaş altında ve tekrarlanan doz gereksinimi olan durumlarda sorbıtol ıçermeyen preperatlar kullanılmalıdır
Endikasyon:
Endıkasyon: Beyin tümörlerine baglı intra kraniyal basınç artışının acil tedavisinde Doz:ıv/ıo 1-2 mg/kg Endıkasyon:Krup, astım atak Doz:İV/İO/PO o,6 mg/kg (max 16mg)
Not:
Doz tekrarı veya rutın uygulama kliniğe gore karar verılmelıdır
Endikasyon:
Status epileptikus
Doz:
İV: 0,1-0,3 mg/kg, her 5-10 dk da bir.(doz basına maks 10 mg). İV enjeksıyon bolgesınde agrıyı engellemek ıcın 2 dk da uygula.Rektal:0,5 mg/kg (max 20 mg) ıv lıne acılamadıgı durumlarda tercih edilebilir
Not:
Doku nekrozu nedeniyle İM uygulama önerilmez.(midazolam,l orazepam gıbı dıger benzodıazepınler İM yapılabılır). Dizepam uygulanmasının ardından uzun etkili bir antikonvülzan(fenitoin/fosfenitoin gıbı) baslanmalıdır. Çünkü diazepam hızla yeniden dağılıma uğrar ve 15 dk içinde nobet tekrar edebilir.. Lorazepam daha uzun etkılı oldugundan tercıh edilebılır.
Uyarı:
Diazepam diğer sedatıflerle birlikte kulanıldığında ya da hızlı infuze edildiğinde solunum depresyonu yapabilir. Oksijen saturasyonu ve solunum monitorize edilmelidir. Ventilasyon için hazır olunmalıdır. Benzodiazepinlerin solunum depresyonu yapıcı etkısı flumazenil ile tersine çevrılebilir, ancak flumazenil aynı zamanda nöbet eşığını düşürerek tekrar konvülzüyonu başlatabilir.
Endikasyon:
Akut hipersensitivite reaksiyonları, distonik reaksiyonlar
Doz:
İV/İM: 1-2 mg/kg (max doz 50mg)
Not:
Sedasyon ve solunum depresyonu yapabilir. Hipotansiyon yapabılır. Hızlı İV infüzyon nöbetö tetikleyebilir.Bütün dozlarda paradoks ajitasyon ve uyarılabilirlik artışı yapabilir.
Endikasyon:
Kardiyojenik/distrübutif şok
Doz:
İV infüzyon: 2-20 mcg/kg/dk istenen klinik etkiye göre titre edilir
Uyarı:
Taşiaritmi/ektopik atımlar, hipotansiyon, hipertansiyon yapabilir. Ekstravazasyon ciddi doku hasarı yapabilir. Ekstravazasyon bölgesine intradermal olarak fentolamın enjeksıyonu doku nekrozunu engelleme açısından faydalı olabilir (0,1-0,2 mg/kg 10 mg’a kadar, 10 cc sf ıle dilue edilerek)
Endikasyon:
Kardiyojenik/distrübutif şok
Doz:
İV inf 2-20 mic/kg/dk istenen klinik etkiye göre titrasyon
Not:
Doz bağımlı etki, düşük dozlarda 1-5 mic/kg/dk dopaminerjık ve beta adrenerjik reseptörlerı uyarır; yüksek dozlarda alfa adrenerjik reseptörler baskın olur.
Uyarı:
Aritmi ve hipertansiyon yapabilir. 20 mic/gr/kg üstü dozlarda periferik, renal ve splanik vazokonstrüksiyon ve iskemi yapabilir. Ekstravazasyon doku hasarı yapabılır. İntradermal fentolamın enjeksıyonu doku hasarını onleyebilir (0,1-0,2 mg/kg 10 mg’a kadar,10cc sf içinde dilüe edilerek kullanılır).
Endikasyon:
Kardiyopulmoner resusitasyon Doz: İV/İO: Yenidoğan:0,01-0,03 mg/kg 1/10.000'lık Büyük çocuklarda: 0,01 mg/kg 1/10.000'lık (max 1 mg) 3-5 dk da bir doz tekrarlanabilir. ET: Yenidoğan: 0,03-0,10 mg/kg 1/10.000 Buyuk cocuklarda: 0,1 mg/kg 1/1000 (max 10mg) Endotrakeal uygulama ardından sf ile irrigasyon yapılmalıdır(1-5 cc). İV yüksek doz doz epınefrın 0,1 mg/kg artık önerilmiyor. Seçilmiş olgularda beta bloker intoksikasyonlarında kullanılabılır. Anafilaksi Doz: İM/SC 0,01 mg/kg 1/1000'lık (maks 0,3-0,5 mg)5-20 dk'da bir doz tekrarlanabilir. Anafilakside İM yol tercıh edilmelidir. Ciddi reaksiyonlarda İV sürekli epinefrin infüzyonu gerekebilir. İV infüzyon ciddi doku hasarı yapabılır. Fentolamin doku hasarını önlemede enjeksiyon bölgesine intradermal olarak uygulanabilir (0,1-0,2 mg/kg 10 cc sf ile sulandırılarak) Ciddi astım ataklarda: SC:0,01 mg/kg 1/1000 (max 0,3/0,5 mg-her 20 dk da bir 3 doza kadar tekrarlanabilir)simültane olarak inhale beta agonistler de başlanmalıdır
Not:
Doz/formulasyon: Epinefrinin 2 formu vardır. 1/1000 (1mg/ml) ve 1/10.000 (0.1 mg/ml) Hastanın yaşı, uygulama şekli ve klinik durum göz önüne alınarak uygun doz seçimine dikkat edilmelidir. (mg/kg dozunu ml/kg dozuna cevırmek için 0,01 mg/kg=0,1 ml/kg 1/10.000'lik solusyondan ve 0,1 mg/kg=0,1 ml/kg 1/1000'lik solusyondan)
Doz:
0,5 cc/kg 1/1000 (max 5 cc=5mg) nebülize
Not:
Birçok merkez standardize 0,5 ml rasemik epinefrin kullanmakta. Eğer rasemik epinefrin yoksa tek izomer l epinefrin 1/1000 lık 0,5 ml/kg 5 ml’ye kadar verilebilir.
Endikasyon:
RSI (rapid-sequence intubation) için sedasyon amaçlı
Doz:
İV/İO: 0,2-0,4 mg/kg (max 20mg)
Not:
İntrakraniyal basıncı düşürür, sistemık basıncı etkilemez. Kafa travması, multisistem travması olan ve hipotansif hastalarda gereksinim duyulur. Hızlı etki baslangıcı (yaklasık 10-15 dk). Analjezık ozelliği yoktur. Hafif myoklonik aktivite yapabilir veya fokal nöbetlerı tetikleyebilir.Klinik onemi olmayan hafif adrenal supresyon yapabilir.
Kaynak: Mary A. Hegenbarth, MD, and the Committee on Drugs. Preparing for Pediatric Emergencies: Drugs to Consider. Pediatrics 2008;121;43
Endikasyon:
Ağrı,entubasyon öncesi
Doz:
İV 1-2 mic/kg istenen klinik etkiye göre doz tekrarı yapılabılır.
Not:
Hızlı verilmesi durumunda düşük dozlarda bile (1 mic/kg) göğüs duvarı rijiditesi ve glottik rıjıdıte yapabılır. Bu nedenle ağrı yonetiminde kullanılıyorsa doz tıtre edılerek dakıkalar ıcınde verılmelıdır. Eger entubasyon oncesı verılıyorsa daha hızlı verilebilir. Özellıkle hastaya kas gevsetıcı de uygulanmıssa.
Uyarı:
Benzodıazepın gibi diger sedatıflerle bırlıkte verılırse apne yapabılır. Nalokson veya nalmafen ,solunum destegı hazır tutulmalıdır. Göğüs duvarı veya glottık rıjıdıte naloksan/nalmafen veya kas gevsetıcılerle duzeltılebılır. Etkısını azaltan ılaclar verıldıgınde klınık etkınlıgı duser.
|
Yayınlanma: 04/02/2011 | Güncellenme: 05/22/2011 | Görüntülenme: 32771
|
Favorilere Ekle
|
|
Yazıcı Sürümü
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bülten Aboneliği
Abone olun, mailinizi onaylayın ve bizi yakından takip edin!
Akış Aboneliği
|
|