Email / Kullanıcı:
Parola:
Yeni Üyelik Parola Hatırlatma
Bit Tedavisi

Pedikulosis (Bitlenme)

İnsanlara özgü konak olan, kan emen bitlerin neden olduğu ve hijyen koşullarının eksik olduğu durumlarda ortaya çıkan kaşıntılı bir dermatozdur. Bitlerin 2 tipi vardır. Phthirus pubis ve Peduculus humanustur. Baş bitlenmesi (P. capitis ) Kasık bitlenmesi (P. pubis) Vücut bitlenmesi (P.corporis) olmak üzere 3 şekilde görülür. Saçlı deri ve gövdede yerleşen bitler, P.humanusun, Pubik bölgeye yerleşen bit P. pubis tipidir.

Baş biti ortak giysiler ve fırçalarla, gövde biti yatak takımı veya havlular vasıtasıyla bulaşır. Hasta bir kişiden bir diğerine, P. pubis in, cinsel temasla geçme olasılığı yaklaşık %95 dir. Şiddetli kaşıntı pedikulosis için karakteristiktir. .

Pedikülosis Kapitis

Bit temizliğe uymayan uzun saçlı kimselerde, en fazla ense, kulak arkaları ve temporal bölgelerde yerleşir. Bitlerin kan emmeleri sırasında deriden içeri giren tükrükleri şiddetli kaşıntı yapar.

Bit yumurtaları( Sirkeler ) oksipital bölgedeki ve kulak arkası kısmındaki saçlar üzerinde kolaylıkla görülür.

Sekonder enfeksiyonlardan impetigo, furonkulosis ve servikal lenfadenopati sık görülen komplikasyonlardandır.

Tanı kaşıntının olması saçlarda sirkelerin ve görülmesi ile kolaylıkla konursa da her zaman erişkin biti görmek mümkün olmayabilir .

Pedikülosis Korporis

Gövde biti yatak takımları ve giysilerle bulaşır. Bitler elbiselerin ve çamaşırların dikiş yerlerinde bulunurlar ve yumurtalarını da buraya bırakırlar. Kan emmek için vücuda geçerler. Kan emdikleri yerlerde pembe nokta şeklinde kaşıntılı maküller oluşur.

Tanı klinik bulguların yanı sıra bitin veya yumurtaların elbiselerin dikiş yerlerinde görülmesi ile kolaylıkla konur.

Pedikülosis Pubis

Kişiden kişiye giysiler yatak takımı veya havlular ile bulaşır. Cinsel ilişki ile bulaşma olasılığı çok yüksektir. Bit kıl follükülüne gömülü olarak hareketsiz durur. Bazen bitler koltuk altları, kaş ve kirpiklere de yerleşir. Bitlerin kan emdikleri yerlerde görülen mercimek büyüklüğündeki mavi maküllere ‘Taches Bleus’adı verilir.

Tanı kıl follükülüne gömülü bitleri görerek konur.Mavi lekeler tanıya yardımcı olur. Muayenede bitleri görmek için el merceği kullanılması faydalı olur .

Tedavi

Bitlenme tedavisinde hasta ve yakın çevresi tedaviye alınmalıdır.

Tedavide Gamma benzene hexachloride, Benzyl benzoat, Permetrinin losyon veya şampuan formları kullanılır.

Gamma benzene hexachloride ve Benzyl benzoat bitleri öldürür, sirkelere etki etmez. Baş bitlenmesinde seçilen ilacın, şampuan formları ile saçlar yıkanır. Sirkeler tek tek mekanik olarak temizlenir. Gövde bitlenmesinde hasta seçilen şampuanla banyo yaptıktan sonra elbise ve çamaşırlarını değiştirmelidir.Giysiler kaynatılıp, sıcak ütü ile ütülenmedir.

Kasık bitlenmesinde seçilen ilacın losyon formu ile özellikle pubik ve perianal bölgeye olmak üzere fazla kıllı kişilerde bacak, göğüs ve aksillaya sürülmelidir.İlaç 8-10 saat vücutta bırakılmalıdır. Sürenin sonranın hastaya yıkandıktan sonra dezenfekte edilmiş çamaşır giymesi önerilmelidir.

Gamma benzene hexachloride ve Benzyl benzoat topikal kullanıldığında ilaç deriden absorbe olur. Bu nedenle yeni doğanlarda, küçük çocuklarda ve hamilelerde kullanılmamalıdır. %7-8lik baume de perou pomadı veya permetrin kullanılmalıdır.

Son zamanlarda Ivermectin (Stromectol) tek doz 200 mikro gr/kg tek doz verildiğinde biti eradike ettiği bildirilmektedir.

Yayınlanma: 12/06/2010 | Görüntülenme: 13836
Favorilere EkleFavorilere Ekle
Yazıcı Sürümü
Oyla!
Abonelik Bilgisi
Bülten Aboneliği
Abone olun, mailinizi onaylayın ve bizi yakından takip edin!
Akış Aboneliği
İletişim | Kullanım Şartları | RSS | Twitter | Facebook
Tüm hakları saklıdır. © 2009